Saskia De Coster kampeert in het KMSKA

02/02/2023

De Belgische auteur Saskia De Coster is in februari een belangrijke uitdaging aangegaan, en die heeft alles te maken met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

"De grootste uitdaging van mijn schrijversloopbaan." Zo kondigde De Coster op sociale media haar verblijf van een maand in het KMSKA aan. De performance - zoals het museum het noemt - heet The Author is Present en houdt in dat De Coster in het museum werkt, schrijft, woont en slaapt.

Meer specifiek zal ze een roman schrijven over hoe wij als mensen omgaan met onbereikbaarheid, verlies en de zoektocht naar verbinding. De omstandigheden waarin ze zich bevindt lijken ideaal voor een dergelijk onderwerp!

Ze doet dit alles achter een transparante muur, zodat iedereen het kan zien. Zo'n opstelling is in zekere zin een terugkeer naar de bron voor Saskia De Coster, want zij begon haar schrijverscarrière in een klein tuinhuisje, in afzondering. In het KMSKA isoleert ze zich opnieuw.

De voorstelling wil onderzoeken hoe het schrijfproces evolueert wanneer men afgesloten is van "de huidige mediamaatschappij" en wanneer alle vormen van communicatie verboden zijn.

De Coster publiceerde haar eerste roman Vrije Val in 2002, 26 jaar oud, en heeft sindsdien nog veel meer gepubliceerd, waaronder de bestseller Wij en Ik.

Ook podiumkunsten zijn haar niet vreemd, ze werkte samen met o.a. Arne Quinze, Inne Eysmans en Ief Spincemaille.

Wij wensen haar veel succes met dit boeiende project!