Belgische schrijver Tom Naegels schrijft ‘Belangrijkste Boek van het Jaar’

28/09/2022

De Belgische schrijver Tom Naegels heeft de eerste editie gewonnen van de Prijs van het Belangrijkste Boek van het Jaar, een nieuwe prijs voor Vlaamse en Nederlandse non-fictie.

Het boek, 'Nieuw België: een migratiegeschiedenis', was een van de 400 inzendingen, waarvan er vijf op de shortlist stonden. Naegels was de enige Belg op de shortlist en nam het op tegen vier Nederlandse auteurs.

De prijs, ter waarde van 15.000 euro, wordt toegekend aan een Belgische of Nederlandse auteur die een relevant, invloedrijk boek heeft geschreven dat een nieuw perspectief biedt, een must om de huidige tijd te begrijpen.

Het bekroonde boek Nieuw België was zes jaar in de maak en behandelt het Belgische migratiebeleid van 1944 tot 1978. De auteur is van plan een vervolg te schrijven waarin de tijdlijn wordt voortgezet vanwaar Nieuw België eindigt.

De auteur voelde zich zeer vereerd deze prijs als eerste te hebben gewonnen en zei dat het boek is ontstaan uit een verlangen om meer te weten te komen over migratie, omdat dit gedurende zijn leven vaak het onderwerp van maatschappelijk debat was.

Naast zijn bekroonde non-fictieboek heeft Tom Naegels korte verhalen en romans gepubliceerd. Hij is ook columnist bij De Standaard, journalist en ghostwriter.

Hij won al eerder een prijs, voor zijn roman Los uit 2005. Het boek, waarin multiculturaliteit ook een belangrijk thema was, kreeg de Gerard Walschap-prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een auteur met maximaal vier boeken op zijn naam.

Deze roman werd in 2008 ook verfilmd door de Belgische regisseur Jan Verheyen.

Nieuw België is vertaald in het Frans, als La Nouvelle Belgique. Une histoire de l'immigration 1944-1978.