Geert Buelens en duo Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Vlaamse Boon Literatuurprijzen 2023

06/04/2023

De Boonprijzen bekronen zowel de kinder- en jeugd- als de volwassenenliteratuur in ons taalgebied. Dit jaar winnen Geert Buelens en het duo Edward van de Vendel en Anoush Elman, respectievelijk met 'Wat we toen al wisten' en 'Misjka'.

Geert Buelens is een Vlaams dichter en hoogleraar Nederlandse letterkunde. Een verrassende laureaat, in die zin dat een vrij grote literaire prijs zelden naar een non-fictieboek gaat. Wat we toen al wisten verwijst naar het jaar 1972, toen tal van wetenschappers, technocraten en ondernemers voor het eerst, met name in de Club van Rome, ons bij ongewijzigd beleid een alarmerende klimaattoekomst voorspelden. Jammer genoeg werden we even later overrompeld door de oliecrisis en in slaap gewiegd door het consumentisme. Voor het weer betert, moet het nog veel slechter worden, weet ook de auteur. Maar meesterlijk overstijgt hij de eenzijdig donkere teneur van de andere ingezonden klimaatboeken voor de Boonprijzen en weeft hij alles tot één diepgravende, uitstekend leesbare en breed uitgesmeerde cultuurgeschiedenis die ertoe doet.

Misjka, van Edward van de Vendel en Anoush Elman met tedere illustraties van Annet Schaap, is ook een merkwaardige maar even verdienstelijke winnaar. Na jaren rondzwerven van het ene asielcentrum naar het andere komt het Afghaanse vluchtelingengezin eindelijk tot rust in een eigen huis, waar iedereen op zijn manier troost vindt bij het pluizige dwergkonijn Misjka. Een gevoelig thema, kunstig en lichthartig beschreven.