Kleinste boekje ter wereld voor € 3.500 geveild

29/06/2023

Met het blote oog is er geen beginnen aan. Je hebt al een sterk vergrootglas nodig om de petieterig kleine druk van het gebedsboekje van 5 bij 5 mm te ontcijferen. In 1952 gemaakt door het Gutenberg Museum in Mainz, nu voor € 3.500 afgehamerd door veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel.

The Lord’s Prayer, zo heet het potloodpuntgrote kleinood in zijn minuscule lederen band. Het Onzevader dus. Van het rooms-katholieke gebed staan er zeven versies in. De originele metalen letterstaafjes gingen samen mee onder de hamer. Die zijn trouwens groter dan het boekje zelf.

In 1952 ging het Duitse boekddrukkunstmuseum Gutenberg uit Mainz renoveren. Om de kosten voor de werkzaamheden te financieren, maakte het een paar honderd exemplaren van The Lord’s Prayer. Eind 2021 werd een daarvan te koop aangeboden bij Arenberg Auctions. De waarde werd geraamd op € 1.000 à € 1.500, maar uiteindelijk veranderde het voor bijna driemaal zoveel van eigenaar. En als je de kosten meerekent, kom je zelfs aan € 4.200. Voor zulk een verzamelobject loopt men al sneller te hoop, zeker bij ruime media-aandacht.

Arenberg Auctions is gespecialiseerd in zeldzame boeken, handschriften en kaarten.