Belgische butlerschool gaat internationaal

22/01/2018

De 'School for Butlers & Hospitality' in Oostkamp gaat in 2018 de internationale toer op. In januari opent er een nieuwe school in Luxemburg en in september een in Toscane.

De kijkers van de legendarische Britse dramareeks Upstairs Downstairs (1971), over het wel en wee van de aristocratische familie Bellamy en haar dienstpersoneel in een statig Londens herenhuis begin 20e eeuw, zullen zich ongetwijfeld de glansrol herinneren van een van de hoofdpersonages, butler Angus Hudson, gespeeld door acteur Gordon Jackson.

Wie zich geroepen voelt om in het echte leven in zijn voetsporen te treden, kan overwegen aan de School for Butlers & Hospitality in het West-Vlaamse Oostkamp, bij Brugge, een opleiding op het hoogste niveau van enkele dagen of weken te volgen. Sinds 1884 leert zij heel uiteenlopende vaardigheden aan, op het gebied van kleding (pakken, overhemden, cardigans, jassen, dassen, schoenen, koffer inpakken, de kledingwinkels ontdekken waar vakmanschap meesterschap is …), tafel (zilverwerk, bediening, welke bloemen als decoratie …), etiquette (hoe escorteert u een dame, opent u deuren, tafelopstelling voor verschillende stijlen van maaltijden …), verbale en non-verbale communicatie, hoe gaat u correct om met uw opdrachtgever, hoe met verschillende types gasten, hoe redt u zich in elke situatie zonder iemand in verlegenheid te brengen, chauffeurtechnieken, domeinbeheer, wijnen, whisky, sigaren … Geïnteresseerden kunnen zich via een uitgebreid gamma aan specifieke professionele opleidingen verder vervolmaken.

Eind januari 2018 gaat de Belgische School for Butlers & Hospitality de internationale toer op. Dan opent er een nieuwe butlerschool in Luxemburg, meer bepaald voor goedgetrainde poetshulpen die op een traditionele manier bijvoorbeeld een servies kunnen onderhouden. Maar er komt nog veel meer bij kijken dan dat. En begin september komt er in het Italiaanse Toscane nog een afdeling. In Zuid-Frankrijk zijn er dan weer plannen voor studenten om de luxejachten daar te onderhouden.