Belgen 6e beste Engels-sprekers ter wereld

23/11/2022

Engels is onder meer de wetenschapstaal bij uitstek. Fijn te weten dat België van 111 landen op een fraaie 6e plaats staat wat betreft de beheersing van de taal van Shakespeare.

’s Werelds grootste privétalenschool, Education First, maakt jaarlijks een ranglijst op van de landen en steden waar het best Engels wordt gesproken. Bij ons blijkt het niveau erg hoog te liggen. Enigszins verrassend toch zo pal achter de echte toppers te staan: Denemarken (5), Noorwegen (4), Oostenrijk (3), Singapore (2) en absolute koploper Nederland (1). Vooral de Vlaamse steden Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven trekken het landelijk gemiddelde van België omhoog terwijl rode lantaarn Namen in Wallonië een tandje heeft bij te zetten. Brussel hoort dan weer bij de 10 beste Engelssprekende hoofdsteden ter wereld.

Volgens Education First hebben we die benijdenswaardige reputatie vooral te danken aan de leeftijdscategorie van 26 tot 30 jaar. Zij scoort het best. Algemeen kijken jongeren vaker naar films en series in de originele versie op streamingdiensten, wat hun kennis van het Engels er doet op vooruitgaan. De taal verstevigt ook haar greep op de bedrijfswereld. Met 632 punten voor de mannen tegenover 609 voor de vrouwen doen de eersten het iets beter. Alles bij elkaar scoort België dus 620 punten.

En onze naaste buurlanden? Zij brengen het er ook goed van af: Duitsland (10), Luxemburg (16), Frankrijk (34) en het Verenigd Koninkrijk op … o ja, die speelt uiteraard niet mee.