Waals-Brabant: derde meeste hoog opgeleide afgestudeerden in Europa

18/10/2018

Volgens de barometer van Eurostat is Waals-Brabant de derde Europese regio met het hoogste aantal inwoners die een diploma hoger onderwijs hebben.

Behalve de districten ten westen en ten oosten van Londen scoort geen enkele regio op het Europese vasteland beter dan Waals-Brabant. Liefst 57,1% van de Brabanders uit de leeftijdsgroep 25-64 jaar bezitten een hoger diploma. Nationaal bedraagt dit percentage nog altijd 40,3%, een mooi Europees gemiddelde.

Blijven we even stilstaan bij deze cijfers, het jongste decennium opgetekend door het Europees Bureau voor Statistiek, dan is het percentage afgestudeerden met een hoger diploma alleen maar toegenomen. Ter vergelijking: in 2007 bedroeg het voor België amper 32,1%. Trouwens, de voorbije tien jaar hebben alle Belgische provincies een vergelijkbare stijging gekend.

De opvallende prestatie van Waals-Brabant valt deels te verklaren doordat deze provincie almaar meer hooggekwalificeerde banen telt, vooral in de sterk groeiende farmaceutische sector. Voorts hebben velen een goede baan in de nabije hoofdstad terwijl ze zich liever in het rustige en groene Waals-Brabant vestigen.