Weekends van de Wetenschap in het AfricaMuseum

14/09/2023

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum) viert dat het 125-jaar bestaat en 5 jaar geleden is gerenoveerd. Voor de gelegenheid verwelkomen ruim 20 wetenschappers de gasten.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is zowel museum als wetenschappelijk instituut. Het bestudeert de Afrikaanse samenlevingen van vroeger en nu, maar ook biodiversiteit en geologische fenomenen in Afrika. Voor hun onderzoek steunen de wetenschappers op collecties uit het museum, veldwerk, expertise en samenwerkingsnetwerken, onder meer met Afrikaanse instellingen.

In de weekends van september kan het publiek op zater- en zondagnamiddag wetenschappers van het AfricaMuseum ontmoeten. Elke weekend komt een ander thema aan bod : Natuur en Aarde (16-17 september) en Kunst, Herkomst en Restitutie (23-24 september).

‘Met deze maand willen we een belangrijk maar minder zichtbaar aspect van het instituut onder de aandacht brengen. Ruim 20 wetenschappers staan klaar om met jongeren en minder jongeren hun kennis op diverse onderzoeksgebieden te delen, zoals taalkunde, muziekwetenschap, biologie, aardwetenschappen en erfgoed’, legt directeur Bart Ouvry uit.

Zo doet linguïste Maud Devos de geschiedenis van het Swahili uit de doeken. Musicoloog Rémy Jadinon vertelt over het beheer van het geluidsarchief. Biologe Tine Huyse en haar ploeg tonen hoe zij besmette slakken opsporen en wat dat kan betekenen voor de gezondheid. Geoloog Axel Deijns praat over landverschuivingen en overstromingen en hun impact op de bevolking en de samenleving in Centraal-Afrika. Archeologe Els Cornelissen en kunsthistorica Célia Charkaoui lichten hun onderzoek toe over de herkomst van de collecties en hoe het museum kritische vragen die dat oproept beantwoordt.

Raadpleeg hier het volledige programma!