Uitzonderlijk rijkversierd ‘liefdesboek’ onder de hamer

18/10/2018

Dit boek, dat dateert van 1620, werd ontworpen door Melchior Dassonleville, een telg uit een rijk en vooraanstaand Henegouws advocatengeslacht. Het familiewapen komt drie keer voor in de miniaturen van het werk. Wellicht wilde de auteur aldus een dame zijn liefde verklaren. Het boek geeft een overzicht van de 17e-eeuwse miniatuurkunst in onze streken en laat zien hoe de adel en de deftige burgerij hun liefde betuigden.

Het manuscript telt maar liefst 33 uiterst nauwkeurige illustraties geschilderd op velijn, ruim dubbel zoveel als in een soortgelijk exemplaar dat afkomstig is uit de collectie van de Russische keizerlijke familie en bewaard wordt in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Er staan 74 Franse liefdesliedjes in,17 paginagrote miniaturen op perkament (een op zijde) die mythologische liefdesscènes voorstellen en 16 afbeeldingen van dieren, waaronder paarden, olifanten, leeuwen en apen.

Dit unieke ‘liefdesboek’ werd op zaterdag 13 oktober in Brussel geveild door het huis Arenberg Auctions. Het werd afgehamerd op 95.000 euro (verkoopkosten niet inbegrepen), liet het veilinghuis weten. De naam van de koper blijft geheim, maar het bevestigt dat het werk in België blijft en naar een instelling gaat. Op deze website kunt u het online doorbladeren.