Spruitjes uit eigen tuin

07/09/2022

In stoemp, in een quiche, met worst … Iedereen kent deze kleine groene groente, maar over haar oorsprong tasten velen in het duister.

Alles lijkt erop te wijzen dat spruiten voor het eerst in de 17e eeuw in Sint-Gillis, een dorp nabij Brussel, zijn gekweekt door de plaatselijke tuinders. Omdat het areaal almaar afnam en de bevolkingsgroei explodeerde, kwamen de telers in 1685 op de proppen met een nieuwe hybride die verticaal groeide. Wat aanzienlijk meer plaats opleverde.

De spruitjeskweek bleek zeer winstgevend voor de inwoners van Sint-Gillis. Ze hebben er zelfs hun bijnaam kuulkappers aan te danken. Voor spruiten de rest van de wereld veroverden, kwamen ze in 1815 naar Frankrijk en in 1884 naar Engeland.

Nu zijn ze het zinnebeeld van de Brusselaars, die Sprout to be Brussels zijn. En die al het authentieke promoten dat onze hoofdstad doet bruisen: haar cultuur, gastronomie, gezelligheid en humor.