Nieuwe Beurs in Antwerpen prijkt weer in volle glorie

24/10/2019

De Oude Beurs in de Hofstraat was te klein geworden. Ter vervanging daarvan werd in 1531 de … Nieuwe Beurs gebouwd. Na heel wat wederwaardigheden door de eeuwen heen is ze nu klaargestoomd voor de 21e eeuw.

In dit gebouw van architect Domien De Waghemaekere (1460-1542) in het historische hart van Antwerpen konden de handelaars uit de 16e eeuw de nieuwe handelspraktijken toepassen, wat het maakte tot een beurs avant la lettre. Daar werd de basis gelegd voor de moderne aandelen- en optiemarkt, de handel in obligaties, verzekeringen, speculatie …

 

Midden tussen de huidige winkelstraat, Meir, en de paralelle Lange Nieuwstraat vormt de Nieuwe Beurs een monumentale doorsteek, via de Twaalfmaandenstraat en de Borzestraat. Ze brandde tot twee maal toe af, in 1583 en in 1858. Daarna verrees ze in een overvloedige neogotiek, naar een ontwerp van architect Joseph Schadde (1818-1894). Vanaf de inwijding in 1872 huisvestte ze de Antwerpse effectenbeurs, tot die eind 1997 werd opgeslorpt door Brussel. Er volgde 20 jaar van leegstand. In 2016 werd een grootschalig restauratie- en herbestemmingsproject opgestart, dat in 2019 is voltooid. Nu krijgt ze naast een economische een culturele en toeristische functie. Er komen het enige vijfsterrenhotel van de stad, een restaurant en een parkeergarage. Voorts wordt gedacht aan allerlei evenementen, zoals modeshows, congressen, beurzen, concerten en galadiners. 

De Nieuwe Beurs staat er weer!