Mondo Cane, de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië

05/02/2019

Op de 58e editie van de Internationale Tentoonstelling van Hedendaagse Kunst Biënnale van Venetië pakt het Belgische paviljoen uit met Mondo Cane van het Brusselse kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys.

Hun installatie in het Belgische paviljoen bestaat uit een twintigtal vooral bewegende poppen. Stalen hekken bakenen verscheidene ruimten af. Centraal staan ambachtslui, die hun handelingen statisch en repetitief uitvoeren; opzij marginalen, waaronder gespuis, gekken maar ook dichters, zoals Harald Thys, een van de twee kunstenaars, beschrijft.

‘Twee verschillende werelden delen één ruimte, maar lijken zich niet van elkaar bewust te zijn. Ze raken elkaar niet aan. De segregatie is duidelijk. Het paviljoen doet zowaar denken aan Europa, waar je doorheen kunt wandelen, een bijna toeristische of antropologische ervaring’, legt curatrice Anne-Claire Schmitz uit.

Dit jaar koos en financiert de Franse Gemeenschap van België (die afwisselt met Vlaanderen) de deelname van deze twee Brusselse artiesten. Er is in totaal 450.000 euro uitgetrokken voor het project, dat na de Biënnale van 11 mei tot 24 november 2019, wordt getoond in minstens twee instellingen, een Nederlands- en een Franstalige.