Kleinste begijnhof van België heropent gedeeltelijk

12/10/2022

Het kleinste begijnhof van België is opnieuw gedeeltelijk open voor bezoekers in de aanloop naar een volledige heropening in 2023.

Begijnhoven zijn plaatsen waar begijntjes – vrouwen die zich toewijdden aan God zonder zich volledig uit de maatschappij terug te trekken – samenwoonden in een gesloten gemeenschap.

Dit bepaalde begijnhof was zo klein dat er maar acht personen tegelijk konden wonen.

Gelegen in de Brusselse gemeente Anderlecht, woonde de nederige gemeenschap in een gebouw naast het Erasmushuis en de kerk van Sint-Pieter en Sint-Guido. Het is een must voor iedereen die dit deel van Brussel bezoekt.

Het begijnhof bestaat uit twee vleugels, in het midden waarvan zich een kleine tuin bevindt, met een centraal gelegen waterput.

Het is niet alleen het kleinste begijnhof van België, maar ook een van de oudste, want het dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw, uit het jaar 1252. Begijnen woonden er tot rond de Franse revolutie, toen het gebouw een nieuwe rol kreeg als gasthuis en opvang voor vrouwen in nood. Dat bleef zo tot 1928. Pas in de 20e eeuw werd het een museum, totdat het in 2021 voor renovatie werd gesloten.

De Open Monumentendagen (Heritage Days) 2022 in Brussel waren de eerste gelegenheid voor het grote publiek om een kijkje te nemen in deze historische plaats, die nog steeds wordt omgevormd.

Het nieuwe museum zal ook licht werpen op de geschiedenis van de begijnen en van Anderlecht, teruggaande tot de Romeinse tijd.

Tijd om een reis te plannen naar dit charmant stukje geschiedenis in het hart van Anderlecht!