Jan Van Eyck in enkele muisklikken …

03/04/2020

Jan Van Eyck is een van de beroemdste 15e-eeuwse Vlaamse primitieven. Hij onderscheidt zich van andere schilders vooral door zijn realisme dat de perfectie benadert.

Sinds 2018 kunnen kunstfanaten en experts hun hart ophalen aan het werk van de schilder dat nu online staat. Daar is een titanenwerk aan voorafgegaan. Kunsthistorici van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel, hun collega’s van de afdeling Beeld en Musea Brugge/Kenniscentrum zetten alle zeilen bij om dit project te doen slagen. Het won zelfs de Europa Nostraprijs 2019.

Op de site kunt u een twintigtal werken tentoongesteld over de hele wereld voor en na hun restauratie bewonderen. Hij is trouwens erg gebruiksvriendelijk en elk beeld is inzoombaar. Zo kunnen zowel mensen uit het vak vergelijkende studies maken als fans volop hun passie beleven. Een hoogstandje waar u op elk moment van kunt genieten van bij u thuis door te surfen naar Closer to Van Eyck.

En er is nog meer. U ontdekt ook werken van de meester op de site van het Groeningemuseum in Brugge. Zijn onlinecollectie dompelt u in een paar muisklikken onder in de wereld van Jan Van Eyck.

Voorts hoeft u alleen rustig de tijd te nemen om deze unieke schatten te bewonderen.