Francis Alÿs op de Biënnale van Venetië

28/04/2022

Het ontwerp van het Belgische paviljoen op de 59e editie van de Biënnale van Venetië is toevertrouwd aan commissaris Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs.

De Biënnale van Venetië is dé plaats bij uitstek waar de wereld zijn hedendaagse kunst toont. De 59e editie van het event startte op dinsdag 19 april 2022 in Venetië, met als centrale thematentoonstelling The Milk of Dreams. Daar sluiten 80 ‘nationale delegaties’ zich bij aan, die tentoonstellen in Giardini, in Arsenale en in het centrum van Venetië.

België is andermaal op de afspraak. Ons land wisselt jaarlijks tussen Nederlands- en Franstalige kunstenaars en in 2022 organiseerde de Vlaamse Gemeenschap de selecties. De jury, voorgezeten door Dirk Wit, bestond uit kunstexperten. Zij kozen de Antwerpse kunstenaar Francis Alÿs. Zijn project, The Nature of the Game, staat in Giardini en heeft kinderspelen als thema. Het toont twaalf video’s, voornamelijk nieuwe producties, gefilmd in Hong Kong, de DRC, Mexico en België, naast een reeks schilderijen. Francis Alÿs volgt James Ensor (1948), Didier Vermeiren (1995) en recenter Dirk Braeckman (2017), Jos de Gruyter en Harald Thys (2019) op.

Wie niet naar Venetië kan, krijgt een herkansing in 2023 in WIELS in Brussel!