Eindelijk een standbeeld voor de avonturier van duizend tellen

19/10/2017

De Belgische hoofdstad had nog geen standbeeld van zanger Jacques Brel. Die vergetelheid werd begin oktober 2017 rechtgezet, toen het brons van de auteur van 'Mijn Vlakke Land' werd onthuld. Het ontwerp van Tom Frantzen verrees op de bekende Oude Graanmarkt, hartje stad.

Het bronzen kunstwerk heet L’Envol. Het stelt de timide maar Grote Jacques voor, zijn armen breed opengespreid naar de menigte. Zo stond hij graag op het podium. De Brusselaars kozen ervoor het standbeeld te richten naar de Eikstraat. Zijn bronzen ik staat op enkele passen van de Stichting Brel, zelf ook gelegen op de Oude Graanmarkt. De handelaars wilden hulde brengen aan de grote Brusselse zanger. Marion Lesmesre, schepen van Economische Zaken, bracht in haar onthullingstoespraak het symbolische belang in herinnering: ‘Zelfs de allerjongsten kennen zijn beroemde liedjes. Ik heb dus besloten dit project te steunen; het zal voor nog wat meer sfeer zorgen op de Oude Graanmarkt, waar de stichting gewijd aan de artiest ook al gevestigd is.’

Na de onthullingsplechtigheid organiseerden de handelaars een proeverij van hun producten, opgeluisterd door musici van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Meer over Jacques Brel