Eenmalige comeback van roemrijke stripweekblad Tintin/Kuifje

21/09/2023

Donderdag 26 september 1946 was een warme en zonnige dag. Ook voor de Belgische stripfanaten. Toen verscheen de eerste editie van het stripweekblad Tintin/Kuifje, dat in zijn gloriedagen grote oplagen haalde. Een 45-tal jaar later viel het doek, maar voor zijn 77e verjaardag verscheen er deze maand eenmalig een extra dik nummer met een topaffiche. En koning Filip bezocht uitgeverij Lombard.

Samen met zijn grote concurrent Spirou/Robbedoes van uitgeverij Dupuis had Tintin/Kuifje het gros van het Belgische striptalent, zowel scenaristen als tekenaars, onder dak. Het legendarische blad bestond vooral uit vervolgstrips. Centraal in het hart konden de ‘jeugdige lezertjes van 7 tot 77 jaar’ wekelijks de nieuwe avonturen volgen van het gelijknamige titelpersonage. Algauw veroverde Tintin/Kuifje dichtbije en verre buitenlanden. Als extra verkoopstimulans koos de uitgever door de jaren heen voor allerhande promotieactiviteiten: lezersbrieven, wedstrijden, zelfs strandspelen en de Kuifje-puntenbons die je kon inruilen voor bijvoorbeeld etenswaren. In de jaren ’80 kwam de klad erin. Een dalend kwaliteitsniveau maar vooral het feit dat de formule van de stripweekbladen nu eenmaal haar beste tijd had gehad, luidden het einde in, afgezien van enkele weinig succesvolle stuiptrekkingen.

Tot 25 augustus 2024 kan je, in navolging van koning Filip, zelf op de expo Le Lombard, een familiezaak in het Belgisch Stripcentrum kennismaken met oude en jonge stripmakers en hun beroemde geesteskinderen.