Uitgeverij Dupuis blaast 100 kaarsjes uit

31/03/2022

In 1828 richt Jean Dupuis in Marcinelle zijn drukkerij op, die een parel wordt aan de kroon van de industrie in de regio Charleroi. In 1922 volgt zijn uitgeverij en lanceert hij Les bonnes soirées, een geïllustreerd damesblad, voor die tijd een vondst.

Twee jaar later lanceert Jean Dupuis, die duidelijk een neus heeft voor nieuwe behoeften, Le Moustique, een ‘komisch weekblad’, met de radioprogramma’s, een primeur. Maar vooral de oprichting van het weekblad Robbedoes in 1938 is zijn meest opmerkelijke prestatie, in die zin dat het de vergaarbak is van de voorhoede van de Belgische stripauteurs. Zo werkten met name Franquin, Morris en Jijé, de drie grondleggers van de School van Marcinelle, in het begin van hun carrière voor Robbedoes, in de zogeheten atoomstijl, dynamisch en met schaduwen. Later kwamen ook langs: Robbedoes, Baard en Kale, Bollie en Billie, Lucky Luke,  Buck Danny, de Smurfen, Natasja,  Guust, Yoko Tsuno, Papyrus, De Blauwbloezen, Melisande, Cédric, Largo Winch … En Dupuis geeft de avonturen van al die helden ook als album uit.

Voor zijn 100 jaar kondigde de bekende uitgever uit Marcinelle ook de terugkeer van Guust Flater aan, hopelijk de eerste maar niet de laatste die zijn comeback maakt om ons nog uren leesplezier te gunnen.