De troeven van het Belgische paspoort

14/04/2022

Dit nieuwtje zal de globetrotters onder ons als muziek in de oren klinken: het Belgische paspoort is een van de sterkste ter wereld!

Met bepaalde paspoorten geraak je namelijk verder dan met andere. Afhankelijk van je nationaliteit is het dus gemakkelijker of moeilijker om te reizen. Hier in België zit je goed: ons paspoort behoort bij de beste ter wereld. Wat houdt dat in? Elk jaar stellen verschillende organisaties een ranglijst op van landen met de sterkste paspoorten. In het algemeen letten ze daarbij vooral op het aantal landen dat je kunt bezoeken zonder visum. Het Japanse paspoort staat daarbij met stip op nummer één: daarmee kun je maar liefst naar 192 landen!

De Nomad Passport Index gaat echter nog verder dan die indicator. Hij houdt ook rekening met het fiscale bereik van het paspoort, de restricties die de houder van het paspoort krijgt opgelegd, de manier waarop het land in het buitenland wordt aanzien, de mogelijkheid op dubbele nationaliteit en de persoonlijke vrijheid (persvrijheid, overheidstoezicht, militaire dienstplicht ...). Op basis van die vijf factoren krijgen de paspoorten van elk land punten toegekend. België belandt met 186 punten op de vierde plaats, net achter Luxemburg (189 punten) en Zweden (187.5 punten) en ex aequo met Zwitserland. Europese paspoorten zijn over het algemeen populair, zij vullen negen plaatsen in de top tien.

Met zijn op stripfiguren gebaseerde nieuwe look en zijn extra beveiliging is ons paspoort even mooi als performant!