Twee Belgen winnen Franse stripprijs

08/02/2023

Sabien Clement en Mieke Versyp - respectievelijk illustrator en auteur - hebben op het belangrijkste stripfestival van Europa de René Goscinny-prijs voor beste jonge scenaristen gewonnen.

Clement en Versyp wonnen de prijs voor de Franstalige versie van hun strip Vel, over een tekenares die een relatie begint met een model nadat ze elkaar ontmoeten op een tekenatelier. In deze relatie staan kwetsbaarheid en lichamelijkheid centraal.

De winnaars van de prijs, die in 1988 werd ingesteld als eerbetoon aan René Goscinny -- de tekenaar van onder meer Asterix & Obelix --, ontvangen een beeldje en 2 500 euro.

Versyp en Clement hebben voor hun strip ook de Henry van de Velde-prijs gewonnen in de categorie “graphics”.

Wist u dat België meer dan 700 stripauteurs telt? De kleine blauwe figuurtjes met witte hoeden – jawel, de smurfen -- zijn waarschijnlijk de bekendste stripfiguren van België, maar er zijn nog veel meer fascinerende Belgische strips te ontdekken, zoals Blake & Mortimer of Guust Flater.

Als u meer wilt weten over het Belgische stripverhaal, breng dan een middag door in het Belgisch Stripcentrum, dat al bijna 75 jaar bestaat.