Brand in de Innovation verstript

24/11/2021

Het zopas verschenen Inno 67 is het vierde album uit een stripreeks van de Luikse tekenaar Baudouin Deville en de Brusselse auteur-historicus Patrick Weber. Het thema van de reeks zijn evenementen die deel uitmaken van het collectieve geheugen van de Belgen.

Inno 67 gaat over de tragische brand in grootwarenhuis A l’Innovation in de Nieuwstraat, een drukbezochte winkelstraat hartje hoofdstad, waarbij 251 mensen omkwamen.

Het verhaal is uiteraard geromantiseerd en wordt gezien door de ogen van vertelster Kathleen, een mooie Brusselse die ook al in de eerdere albums meedeed. In de Innovation wordt de ‘Amerikaanse Week’ voorbereid, een groots gebeuren dat niet iedereen zint ten tijde van de Vietnamoorlog. Voor Kathleen krijgt het event een dramatische wending, want plots hangt er een rooklucht in het grootwarenhuis getekend door Victor Horta. Terwijl een jonge man roept: ‘Ik geef mijn leven voor Vietnam’ beginnen de vlammen het gebouw aan te vreten en hun eerste slachtoffers te eisen.

In de eerdere albums bevindt Kathleen zich in het verleden. In 1943, in de bezette stad, stort ze zich in de wereld van het Verzet (Brussel 43). In 1958 is Kathleen hostess op de Wereldtentoonstelling (Glimlach 58) en in Leopoldstad 60 helpt ze bij de opstand in Leopoldstad, in het kader van de strijd voor Congolese onafhankelijkheid.