Belgische kunstenaar Folon doet intrede in Vaticaan

08/08/2022

Momenteel loopt in het prachtige decor van de Vaticaanse Musea, op het traject naar de Sixtijnse Kapel, de tentoonstelling L’etique de la poésie, 80 werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Het is voor het eerst dat werk van een Belgische kunstenaar in het Vaticaan is te zien.

Fondation Folon schonk Ange gardien, een brons, en een portfolio van 8 aquarellen over hoe het tot stand kwam. Na afloop blijven ze deel uitmaken van de Vaticaancollectie. Uit alle tentoongestelde werken op de expo spreekt het geloof in de mens. De kunstenaar verkondigt zijn engagement met humor en poëzie, met een vleugje surrealisme.

De expo beslaat dus meerdere zalen in de Borgia-toren en behandelt diverse thema’s. Het blauwgrijs, als mist in de stad, verwijst naar ‘Mensen in de stad’, het groen naar ‘De mens in de natuur’, het scharlakenrood naar ‘De mens en de oorlog’, het lichtblauw naar ‘De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’; de laatste zaal tot slot, waar alles poëzie is, baadt in het parelgrijs en herbergt ‘Hoopvolle kunst’. De bezoeker vindt er naast affiches, aquarellen, collages, tekeningen in Oost-Indische inkt en schilderijen die het geweten wakker schudden.

Vanaf de jaren ’60 behandelt Folon thema’s als inzet van de burger, burgerrechten, ecologie … Er is een zekere hoop de mensen tot rust te brengen en misschien zelfs de wereld uiteindelijk te veranderen.

Een expo van een geëngageerde Belgische kunstenaar wiens werk nog altijd brandend actueel is. En raakt u niet voor het eind van de zomer in Rome, bezoek dan zeker het Folon-museum, genesteld in een subliem stukje groen in het Waals-Brabantse Terhulpen.

Folon. L'Etica della poesia in de Vaticaanse Musea. - YouTube