Belgisch regisseur Bas Devos geselecteerd voor Berlinale met ‘Hellhole’

22/02/2019

Belgisch regisseur Bas Devos kreeg vorige week de eer zijn film ‘Hellhole’ voor te stellen op het filmfestival van Berlijn. Na zijn debuutfilm ‘Violet’ is ‘Hellhole’ al de tweede film waarmee Devos naar het Festival mag.

De jonge regisseur neemt het voorlopig op tegen 21 andere films in de ‘Panorama’ categorie, waaronder Mid90s, het regiedebuut van acteur Jonah Hill; Skin, het neonazidrama met Jamie Bell in de hoofdrol, en A Dog Called Money, een documentaire over de Britse zangeres PJ Harvey. Met Violet won Devos in 2014 de hoofdprijs binnen de ‘Generation 14 plus’ categorie. Ook Hellhole werd goed ontvangen.

De film schetst een beeld van drie eenzame mensen die rondzwerven in Brussel in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016. Centraal staat de Vlaamse dokter Wannes, vertolkt door Willy Thomas. Tijdens zijn huisbezoeken ontmoet de dokter een jongeman van Algerijnse afkomst die hem doet denken aan zijn zoon. Het derde hoofdpersonage, Alba, is een Italiaanse tolk die patiënt is bij de dokter voor haar drugsproblemen. Zware kost dus, maar toch een vertederende en ontroerende film. 'Ik wil de structuur van de stad ontrafelen in al haar alledaagse schoonheid en kracht. Zachte films in een harde context: daar geloof ik in', aldus de regisseur.