Tien Belgische inzendingen voor Cannes

03/05/2022

Liefst tien Belgische films zijn genomineerd voor het 75e Festival van Cannes en Virginie Efira is ceremoniemeester: vanaf 17 mei kan je op de Croisette niet naast België kijken!

 

Van die tien dingen er drie mee naar de Gouden Palm:

Le Otto Montagne van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Italiaan Paolo Cognetti. Tori en Lokita van de gebroeders Dardenne en Close van Lukas Dhont.

In de categorie Week van de Kritiek vinden we Dalva van Emmanuelle Nicot, naast Alma Viva van Cristèle Alves Meira. Animatiefans worden blij van de kortfilm Scale, die de Belgische inzendingen in die categorie afsluit.

Rebel van het duo El Arbi en Fallah is te zien tijdens een middernachtvoorstelling.

Belgisch talent wordt stellig geapprecieerd: Les Harkis (Quinzaine des Réalisateurs) van Philippe Faucon kon rekenen op de artistieke ervaring van een Belgische ploeg, net als Le Bleu du Caftan (Un Certain Regard) van Myriam Touzani. In de langspeelfilm Dodo (Cannes Première) van Panos Koutras wekt digitale techniek van Belgische makelij de 300 jaar geleden uitgestorven vogel in de flat van een Grieks gezin weer tot leven.

In totaal gaan 21 films voor de Gouden Palm, waarvan Un Petit Frère van Léonor Serraille (Frankrijk) en Tourment sur les Îles van Albert Serra (Spanje). Hopelijk komt een van de drie films van ons trio als winnaar uit de bus!