België nog altijd grootste bierexporteur

05/01/2022

Hoewel de brouwerijsector de weerslag van de gezondheidscrisis van 2020 sterk heeft gevoeld, blijft België van alle landen de grootste bierexporteur.

Volgens een rapport van The Brewers of Europe, de Europese sectorfederatie, is het bierverbruik in het uitgebreide Europa (EU + Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland en Turkije) door de wereldwijde pandemie met ruim 8% gedaald.

De opeenvolgende verplichte sluitingen en beperkte openingstijden in België maakten dat het bierverbruik in de horeca gemiddeld met 40% achteruitging. Aldus liep het aandeel van de verkoop in deze sector terug van 42% in 2019 naar 27% vorig jaar. Een terugval die maar gedeeltelijk is goedgemaakt door de verkoop in supermarkten en andere handelszaken.

In een markt waar de consumptieprikkels wereldwijd stokken is uiteraard ook de bierproductie afgenomen, van 416.000 naar 387.000 hectoliter in dit uitgebreide Europa.

Maar ondanks deze moeilijke conjunctuur deed België het qua exportvolume uiteindelijk niet zo slecht. Het ligt nog altijd op kop als exportland. Sterker nog: de verkoop van 17.869 hectoliter bier aan het buitenland slaat een gat van 2.830 hl (tegenover 2.450 hl in 2019) ten opzichte van zijn naaste concurrent, Duitsland, dat zelf Nederland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk voorafgaat.

Kenners in de hele wereld denken dat de Belgische bieren dankzij hun kwaliteit en verscheidenheid nog niet zo gauw zullen worden onttroond.