Voltaire, ‘s werelds eerste jack-upschip

07/11/2019

Jan De Nul Group, wereldleider op het vlak van baggerwerken, legt nu ook de laatste hand aan een schip dat ladingen van ruim 3.000 ton hoger kan heffen dan de Eiffeltoren.

Het Belgische bedrijf kon zich al beroemen op grootschalige projecten zoals de bouw van zes nieuwe sluizen in het Panamakanaal of de verbreding van het Suezkanaal. Nu zal het ook de grootste offshore windturbines ter wereld helpen installeren.

De Voltaire, genoemd naar de filosoof van het Europa van de Verlichting, zal bij zijn ingebruikneming in 2022 het grootste jack-upschip ooit zijn. Het wordt uitgerust met een baanbrekende filtertechniek dankzij een selectief katalytisch reductiesysteem en een dieselpartikelfilter. Dat maakt het officieel het allereerste zeegaande schip met een extreem lage emissie in zijn soort (Ultra-Low Emission Vessel).

De Voltaire gaat reusachtige windturbines transporteren en installeren in de windparken van de Dogger Bank, 130 km voor de kust van het Engelse Yorkshire. Na zijn voltooiing zal de Dogger Banksite genoeg elektriciteit opwekken voor 4,5 miljoen huishoudens per jaar, wat ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoefte van het Verenigd Koninkrijk dekt.