Univercells werkt aan vaccin tegen Covid-19

08/05/2020

Het Waalse biotechbedrijf Univercells gaat in zee met twee partners, namelijk het Italiaanse ReiThera en het Duitse Leukocare, om op grote schaal een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen dat in Charleroi zou kunnen worden geproduceerd.

Dit vaccin met één enkele dosis berust op een technologie op basis van adenovirussen toegepast door biotechbedrijf ReiThera. Leukocare daarentegen is gespecialiseerd in de samenstelling van vaccins en de uitwerking van behandelingen. Beide partners zullen dus het eigenlijke vaccin ontwikkelen. De rol van Univercells in het consortium zal er dus in bestaan een vaccin te ontwikkelen en eventueel te produceren. Univercells ontwikkelt namelijk miniproductie-eenheden voor vaccins, die met een minimum aan ruimte en operatoren een grote dosis kunnen leveren.

Aldus hopen ze tegen eind 2020 hun eerste vaccins te kunnen produceren in Jumet (Charleroi), bestemd voor de Belgische bevolking en voor Zuid-Europa. Daarna hopen ze minifabriekjes te exporteren om het vaccin lokaal te produceren in lageloonlanden. CEO Hugues Bultot schrijft de grote belangstelling voor de technologie van Univercells toe aan het feit dat er goedkoop een grote dosis vaccin mee kan worden geproduceerd. Het consortium hoopt tegen begin 2021 zowat 6 miljoen doses van het nieuwe vaccin te leveren.

De Belgische deelname aan het consortium is een erkenning voor onze competenties op het vlak van biotechnologie.