Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan samen in 2022

18/02/2021

De twee Belgische havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben een fusie aangekondigd.  Dit proces, opgestart met de ondertekening van een charter tussen de steden Antwerpen en Brugge, zou over een jaar rond moeten zijn.

De Port of Antwerp-Bruges zou in een aantal domeinen de eerste Europese haven worden. Beide Vlaamse havens benadrukken dat ze elkaar aanvullen. Antwerpen staat aan de top qua transport en opslag van containers, bulk en chemicaliën terwijl Zeebrugge belangrijk is voor de roroscheepvaart (vrachtwagens op schepen geladen) en natuurlijk aardgas. Samen zou het nieuwe bedrijf de dertiende grootste haven ter wereld zijn, met een totaal overslagvolume van 278 miljoen ton. Het heeft ook de ambitie de grootste Europese importhaven van waterstof te worden.

Maar de fusieoperatie mikt niet alleen op groei; het project wil ook een grotere verantwoordelijkheid voor het milieu dragen. Groenere havens door bijvoorbeeld het rivier- en spoorverkeer tussen beide te stimuleren. Het management ziet het als de eerste haven die economie, mensen en klimaat verzoent.