Eerste sleepboot op waterstof onthuld in België

21/12/2023

De eerste sleepboot op waterstof is een feit ... en het is een Belgische aangelegenheid.

De Port of Antwerp-Bruges en het Belgische bedrijf CMB.TECH hebben aangekondigd dat hun innovatieve sleepboot klaar is om ingezet te worden in de Antwerpse haven.

De boot wordt aangedreven door verbrandingsmotoren die waterstof combineren met traditionele brandstof. De bedrijven gaan prat op een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik met deze nieuwe motor - maar liefst 65% - waardoor de uitvinding een belangrijke stap is in de richting van een klimaatneutrale vloot en haven.

Het nieuwe vlaggenschip van de haven (vergeef me de woordspeling) is 30 meter lang, vijf meter diep en geclassificeerd door Lloyd's Register, wat bevestigt dat het aan de normen voldoet. De Hydrotug 1 kan een indrukwekkende 415 kilogram waterstof opslaan.

Dat zo'n technologische vooruitgang in België gebeurt, is niet verbazingwekkend. Ons land loopt namelijk voorop bij het ontketenen van de kracht van groene waterstof en andere groene technologieën.

Proficiat aan de haven en aan CMB.TECH voor deze revolutionaire uitvinding, en moge hun vruchtbare samenwerking in de toekomst worden voortgezet.