Blauwewaterstoffabriek voor North Sea Port Gent?

14/12/2022

Groene waterstof, gemaakt van groene stroom, heeft de wind in de zeilen. Maar energiereuzen Equinor en Engie zien meer heil in de ook schone blauwe waterstof, geproduceerd uit aardgas en CO₂-afvang. Er wenkt voor de haven van Gent een miljardeninvestering.

Hoe zou die blauwe waterstof worden opgewekt? Het plan is het aardgas uit Noorwegen naar Gent te halen, daar 95% van de vrijgekomen CO₂ op te vangen en die via een pijpleiding terug naar Noorwegen te sturen. Daar kan het broeikasgas dan veilig worden opgeborgen in de poreuze rotsformaties in de Noordzeebodem. De CO₂ komt uit de grond en moet er dus terug in, luidt de redenering.

Het H₂BE-project van het Noorse Equinor en het Franse Engie heeft de haalbaarheidstoets goed doorstaan. Als de verdere afhandeling naar wens verloopt, zou in 2028 of 2029 de productiesite in gebruik moeten kunnen worden genomen. Voor Vlaanderen zou het alvast een baanbrekend project zijn waar een investering van zowat 1 miljard euro mee is gemoeid. Er wordt gemikt op een capaciteit van 1.000 megawatt, evenveel als een kerncentrale en een jaarproductie van 8,4 terawattuur waterstof. Equinor denkt dat die blauwe waterstof ook meer schaalbaar is en goedkoper uitvalt dan de groene.

Aan industriële vraag naar blauwe waterstof zou het alvast niet ontbreken. Wel rekenen de energiebedrijven op steun van de Vlaamse en de Europese overheden om schone waterstof concurrentieel te maken.