Nieuwe groene waterstoffabriek op zonne-energie in aanbouw nabij Gent

13/04/2023

België tast onafgebroken de grenzen van lagere CO₂-uitstoot af. Het meest recente voorbeeld zien we in het Oost-Vlaamse Zelzate, waar op een zonnepanelenveld een installatie komt voor de productie van groene waterstof.

Groene waterstof wordt verkregen door waterelektrolyse, waarbij een elektrische stroom een chemische reactie opwekt die anders zou uitblijven en gebruik wordt gemaakt van groene energie.

Luminus, Terranova en Nippon Gases richtten een nieuw bedrijf op. De drie gaan een elektrolyse-eenheid van 2,5 MW bouwen, met de mogelijkheid om op termijn de capaciteit op te schalen tot 5 MW.

De eerste waterstofmoleculen zouden tegen begin 2025 moeten geproduceerd kunnen worden in het zicht van North Sea Port, een fusie van de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen, die moet uitgroeien tot een echte Europese waterstofhub.

De locatie van de nieuwe installatie langs de ring van Gent en de haven vormt een belangrijke schakel in de ketting om dat doel waar te maken.

Alles zal zich afspelen op de Zonneberg, genoemd naar de 55.000 zonnepanelen die daar liggen. Het is een prachtvoorbeeld van schadeherstel: een oud vervuild gipsstort dat nu vooroploopt om van België, Europa, ja zelfs van de wereld, een groenere plek te maken!