Brusselaar saneert sterk verontreinigde bodem in Vietnam

24/08/2022

Mijnbouwingenieur en geoloog Jan Haemers richtte eind jaren ’90 Haemers Technologies op. Het bedrijf legt zich toe op een geavanceerde techniek die door chemische stoffen of door een lekkende stookolietank verontreinigde gronden efficiënt, volledig en goedkoper dan gebruikelijk saneert. De wereld loopt er warm voor.

Traditioneel wordt vervuilde grond afgegraven, in een gigantische trommeloven gereinigd en daarna met vrachtwagens teruggebracht. Duur en energieverslindend. Haemers Technologies, gevestigd aan het kanaal in Neder-over-Heembeek, pakt het anders aan. Met thermische sanering, een systeem met buizen in de grond. Die wordt verhit tot 300 à 400 °C, zodat de verontreiniging verdampt. Daarna wordt het giftige gas uit de bodem gezogen en verwerkt of verbrand op meer dan 1.000 °C. Geen molecule afval blijft er over en het dioxinegehalte in de lucht stijgt evenmin.

 

Haemers’ expertise trok algauw binnen- en buitenlandse geïnteresseerden. De bodemsanering van een gebouw van Bayer in 2010 in de Brusselse Louizalaan zou alleen betaald worden als de grond weer schoon werd. Het lukte. Op internationaal niveau is de site van de Olympische Winterspelen 2022 in Peking al met succes  aangepakt. En hopelijk mag Haemers straks Agent Orange in de Vietnamese bodem helpen opruimen, een chemisch ontbladeringsmiddel boven bossen en akkers dat massaal niet-afbreekbare, giftige dioxines heeft geloosd tijdens de Vietnamoorlog in de jaren ’60 en ’70.