Brugge Kaas: eerste Belgische koolstofneutrale kaas

10/03/2022

Consumenten willen duurzamer leven, reizen en eten. Producenten staan te trappelen om in hun voetsporen te treden. Zoals de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel, die naar eigen zeggen als eerste een CO₂-neutrale kaas op de markt brengt.

Zo’n duurzaamheidslabel vereist inspanningen op velerlei gebied. In de eerste plaats wordt de uitstoot van alle broeikasgassen (koolstofdioxide, methaan, lachgas …) in de hele productieketen, dus van de koe in de weide tot de kaas op het bord, berekend. Transport en verpakking inbegrepen dus. Recent is de uitstoot van koolstofdioxide al verminderd, maar tegen 2035 moet die nog met 35% naar omlaag. Anderzijds lopen er bijvoorbeeld proefprojecten met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) rond onder meer de opslag van CO₂ in grasland, dat evenveel kan opslorpen als bos. Twee derde van de melkveehouders van Milcobel neemt energiebesparende maatregelen terwijl meer dan de helft vandaag al zonnepanelen, een windturbine of een mestvergister inzet om zijn eigen hernieuwbare energie te produceren. Zo wordt ook de helft van het water dat nodig is voor de bewerking van de melk gezuiverd en hergebruikt om bijvoorbeeld de installaties te reinigen.

Milcobel beseft evenwel dat de energie-efficiëntiewinst die het boekt nog niet volstaat om volledig koolstofneutraal te produceren. Daarom gaat het de resterende CO₂-uitstoot grotendeels compenseren door een gecertificeerd klimaat- en windproject in India te ondersteunen.