BioWanze: van tarwe tot burger

15/09/2021

BioWanze, opgericht in 2009 in Wanze (provincie Luik), produceert op basis van Belgische granen schone brandstof, veevoeders en nu ook plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie.

Het bedrijf is de grootste productiesite voor bio-ethanol in België. Met die autobrandstof neemt de uitstoot van broeikasgassen af. Het gebruikte fabricageprocedé dringt de uitstoot van gassen met 70% terug vergeleken met fossiele energie.

BioWanze werkt samen met Beneo, wereldleider in de productie van voedingsingrediënten op basis van cichorei. Het zet ook suikerbieten, rijst en tarwe om in voeding voor zowel mens als dier. Die ervaring bracht BioWanze ertoe een glutenrecept te bereiden uit de productie van bio-ethanol. Die gluten van plantaardige eiwitten dient om ‘valse’ burgers, worsten … en andere vleesvervangers van te maken. Het eiwit wordt helemaal in het begin van het fabricageprocedé voor bio-ethanol geëxtraheerd. In één dag is het mogelijk 1 miljoen burgers op basis van deze eiwitvlokken te produceren.

De site is een voorbeeld van circulaire economie, want naast bio-ethanol en gluten uit tarwe, wordt het teveel aan vezels gebruikt als bodemvoeding. Niks gaat dus verloren.

Op termijn neemt de fabriek zich ook voor detergenten voor ecologische zeep en alcoholvrije scheerschuim te maken. En te bedenken dat alles begon met de productie van schone energie door tarwe te laten gisten