Besix scheert hoge toppen in de Emiraten

28/10/2019

Het Belgische bedrijf mag zich al trots een grote speler noemen in de markt van de hoogste gebouwen in de Emiraten. Zo staan de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa (828 meter) in Dubai, en de Grote Moskee Sheikh Zayed in Abu Dhabi op conto van Besix, om maar de meest extravagante te noemen. En nog ambitieuzer projecten kunnen op Belgische knowhow rekenen.

De Belgische bouwgroep is ginds actief sinds 1965 en stelt er 8.000 mensen tewerk. ‘We draaien er één derde van onze omzet. We hebben ervaring en voeling met de regio. Eigenlijk zien ze ons in de Emiraten als een lokaal bedrijf,’ zegt Jean-Philippe Patesson, de technisch directeur van Belhasa Six Construct, het lokale filiaal.

Er staat een kolossaal project in de steigers in de regio, namelijk de bouw van de hoogste toren van Dubai (en van de wereld), meer dan 1.000 meter hoog. Besix weet al zeker dat het de fundering mag leggen en hoopt hem ook te mogen optrekken, want het wacht nog op de toewijzing van de opdracht.

In 2020 zijn alle ogen van de wereld  ook gericht op de Wereldexpo van Dubai. Besix is nu al bezig met de bouw van het Belgische (zoals voor de Expo 2015 in Milaan) paviljoen en het Franse. ‘We proberen onze Belgische impact maximaal uit te spelen, met technologie van bij ons,’ benadrukt Jean-Philippe Patesson. Dan krijgt de groep de kans een nieuw staaltje van zijn knowhow te tonen: 3D-betonprinten.