Belgisch procedé verlengt levensduur voedingsproducten

29/09/2020

Uit twee jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat enzymatische reiniging, een procedé waar een Belgisch bedrijf octrooi op genomen heeft, de houdbaarheidsdatum van voedingsproducten aanzienlijk verlengt.

Realco is een innovatief en hoogtechnologisch bedrijf actief in industriële biotechnologie. Met een geoctrooieerd procedé op basis van enzymen werpt het zich op als wereldleider op het vlak van hygiëne. Naast desinfectering en ontsmetting van allerlei oppervlakken zowel in de medische als in de levensmiddelensector ontwikkelt het bedrijf procedés op basis van natuurlijke proteïnen die de biofilms in microdeeltjes opsplitsen en als katalysator werken voor schoonmaakmiddelen. Die procedés zouden ook de houdbaarheid van voedsel gunstig beïnvloeden. 

De studie, uitgevoerd met onder andere de universiteit van Luik, toont aan dat dit procedé, dat past in de ‘groene chemie’, de houdbaarheidsdatum van bepaalde voedingsproducten wel kan verdubbelen. Laurent Delhalle van de ULiège: ‘Onze basishypothese was dat de microbiologische kwaliteit van de installatie verband houdt met de kwaliteit van het eindproduct. Als de productie-infrastructuur aangetast is door bederfbacteriën kunnen die laatste het voedsel sneller bederven.’ 

Op basis van honderden monsters lijkt de studie aan te tonen dat het uitroeien van de bacteriehaarden, namelijk de biofilms op de oppervlakken en het materiaal gebruikt tijdens het productieproces, de kwaliteit en de versheidsdatum van het voedsel zou verbeteren. 

Neem bijvoorbeeld garnalen, die vroeger 6 en nu 9 dagen lang vers blijven.