Zilver voor Belgisch duo op WK voor bakkers in Japan

15/03/2023

Als een van de vijf finaleduo’s trokken het jonge meermaals gelauwerde bakkerstalent Berre Ceuppens uit Pelt en zijn ervaren oud-leraar Stijn Van Kerckhoven van Sint-Jozef Geel naar het prestigieuze WK voor bakkers in Japan. Ze keerden terecht trots met een zilveren medaille naar huis terug. Op een haar na was het een gouden geworden.

De voorrondes hadden de twee al met glans doorstaan, een prestatie op zich. Samen met telkens twee collega’s uit Frankrijk, Peru, China en gastland Japan. De eigenlijke finale van de tweedaagse wedstrijd Mondial du Pain was een stevig huzarenstuk tegen de klok. Op dag één moesten de duo’s op anderhalf uur tijd hun vullingen en deeg klaarmaken. Het lastigste gedeelte, verschillende bakproeven tot een goed einde brengen, was gereserveerd voor dag twee. In 8,5 uur moesten ze met een brioche, croissants, nutribrood, stokbrood, een gezonde snack én een volledig eetbaar sierstuk met sport als thema voor de dag komen. Onze landgenoten kozen voor een bijna één meter hoog Formule 1-stuk.

Berre en Stijn zijn dolgelukkig en apetrots met het zilver, en het prestige en de eer die eraan vastkleven. Die hebben ze mee te danken aan hun coach Guido Devillé, de voorzitter van vzw Aspirant Bakker, de Vlaamse organisatie ter promotie van de bakkersstiel. De thuisspelers grepen het goud, maar zij hadden zich dan ook goed kunnen voorbereiden met de grondstoffen en het materiaal. Hoewel ook ons team andermaal de wereldtitel won in de categorie ‘nutritioneel brood’.