Beste Europese biowinkel vind je in België

06/10/2022

In 1978 startte de Ferme à l’arbre met biologische landbouw en de korte keten. Onlangs kreeg ze een prestigieuze onderscheiding van de Europese Commissie.

Ter gelegenheid van de Europese Dag voor de Biolandbouw maakten de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio’s, het Comité van de Landbouwberoepsorganisaties en het Algemeen Verbond van Landbouwcoöperaties (COPA-COGECA) alsook Ifoam Organics Europe de uitslag bekend van hun wedstrijd die de Europese actoren wil belonen die in belangrijke mate de waardeketen van de biolandbouw helpen verbeteren, uitbouwen en stimuleren.

Er zijn acht prijzen uitgereikt in zeven categorieën: beste bioboer (man en vrouw), beste biostad, beste bioregio, beste biodistrict, beste bio-kmo, beste biorestaurant en beste bioverkooppunt. Het is in deze laatste categorie dat de Ferme à l’arbre glansrijk heeft gewonnen van 2.000 deelnemers.

In 1978 richtte Henri Paque de familieboerderij op in Lantin, een deelgemeente van het Luikse Juprelle. Al ruim 40 jaar ligt het accent in zijn biohandelszaak op duurzame en circulaire productie. De winkel gebruikt alleen groene stroom, vermijdt verpakkingen en verkoopt alleen lokale producten, met name een brede waaier aan fruit, groente, vlees en gevogelte van zijn eigen boerderij en van bioboeren uit de buurt die dezelfde filosofie delen.

Met ruim 40 medewerkers vandaag bewijst de Ferme à l’arbre dat er in Europa op lange termijn veel te verwachten valt van bio.