‘Graag nog een stukje mammoet?’

15/03/2023

Vegetarische vlees- en visvervangers worden anno 2023 nog altijd niet breed geaccepteerd. Heel wat consumenten vinden dat hun smaak afsteekt tegen die van het echte product. De start-up Paleo uit Charleroi is goed op weg om ggo-vrije eiwitten te ontwikkelen die vegetarisch rund, kip, varken, lam, tonijn en … mammoet extra aroma, smaak, kleur en textuur geven.

De spieren van gewervelde dieren bevatten zogeheten myoglobines, ijzerhoudende eiwitten die vlees als vlees laten smaken en er zo ook laten uitzien. Paleo voegt een stukje DNA toe aan gist, met behulp waarvan de eiwitten worden opgekweekt. Het ingenieuze van Paleo’s technologie bestaat erin dat ze het mogelijk maakt de gist en de eiwitten industrieel makkelijk te scheiden. Zo krijg je zuivere, genetisch niet-gemodificeerde organismen (ggo’s), waar geen restje DNA meer in terug te vinden is. Terwijl de meeste dergelijke producten geen ggo-vrij label hebben.

Minder dierenleed en milieuhinder enerzijds en lekkerder en gezonder vervangers anderzijds kunnen overtuigde vlees- en viseters misschien de stap doen zetten naar plantaardige alternatieven. Trouwens, het hoeft niet altijd rund of kip te zijn. Paleo is erin geslaagd op basis van DNA uit een 1,2 miljoen jaar oude tand van een steppemammoet ‘mammoeteiwit’ als smaakversterker samen te stellen. Let wel: voor een bord mammoetvlees is het nog te vroeg.

Voor deze vleesbeleving een feit is, moeten de productiemogelijkheden worden opgeschaald en de nodige regelgeving uitgewerkt.