Audi Brussels gaat elektrische toer op met E-tron

02/10/2018

Op 17 september stelde de Audigroep zijn nieuwe elektrische SUV, de E-tron, voor. Een uitdaging voor zowel de Duitse bouwer als voor de fabriek in Vorst, die met het oog op de productie van dit nieuwe model ingrijpend moest worden omgebouwd.

Het model werd met veel bombarie aangekondigd in San Francisco: ook Audi gaat zich op de markt van de elektrische SUV gooien. De fabriek in Vorst staat centraal in het productieproces. Een succes voor de oude VW-site, een tiental jaar geleden het brandpunt van sociale spanningen.

Het heeft 600 miljoen euro en 2,5 jaar werk gekost om de fabriek van Vorst, de enige waar de nieuwe luxe-Audi zal worden gebouwd, aan te passen. De E-tron wordt immers de opvolger van de A1, waarvan er sinds 2010 ruim 900.000 stuks zijn gemaakt. De infrastructuurverandering was een ware uitdaging, want tijdens de verbouwing moest de kleine stadsauto van de montageketen blijven rollen.

Zo heeft Audi Brussels een nieuw gebouw opgetrokken voor het ontwerp van de batterijcellen. Alle onderdelen van de assemblagelijn zijn geschikt gemaakt voor een model dat een stuk zwaarder is dan zijn voorganger. Het Duitse merk heeft het personeel 200.000 trainingsuren gegeven om de elektrische technologie onder de knie te krijgen. Grote investeringen die in het bedrijf stabiele werkgelegenheid garanderen.

De E-tron zal 80.000 euro kosten, in een nieuw segment waar tal van spelers elkaar beconcurreren.