UCL-onderzoek leidt tot wereldprimeur

15/07/2019

Darmbacterie doet risico op hart- en vaatziekten afnemen.

In 2007 al ontdekten de Université Catholique de Louvain (UCLouvain) en de Nederlandse Wageningen University dat de levende darmbacterie Akkermansia muciniphila obesitas en diabetes type 2 bij muizen afremt. Uit later onderzoek blijkt dat de gepasteuriseerde vorm van de bacterie, ook bij muizen, zelfs beter beschermt dan de levende tegen verschillende risicofactoren van hart- en vaatziekten, zoals insulineresistentie, hypercholesterolemie of de opslag van vet in het vetweefsel.

 

Op basis van die bemoedigende resultaten diende de UCLouvain, in samenwerking met de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, gedurende drie maanden de gepasteuriseerde bacterie als voedingssupplement toe aan een groep vrijwilligers met overgewicht, insulineresistentie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Niemand mocht iets aan zijn eetgewoonten of lichamelijke activiteit veranderen.

 

De conclusies zijn duidelijk. De klinische studie laat dezelfde resultaten optekenen bij de mens als bij muizen. Door de inname van de gepasteuriseerde bacterie gaat de gezondheidstoestand van de vrijwilligers er niet op achteruit en de ontstekingsmarkers in de lever, hun lichaamsgewicht en cholesterolgehalte nemen af. Zonder dat er bijwerkingen optreden.

 

Nu ligt de weg open naar een grootschalige studie en de commercialisering van de bacterie in de vorm van een voedingssupplement vanaf 2021.