Imec speelt sleutelrol op het vlak van microchips

25/01/2022

Onderzoekscentrum voor elektronica Imec krijgt een centrale rol in de nieuwe Europese strategie voor de ontwikkeling van microchips.

De Europese Commissie komt met een nieuwe strategie voor microchips. De doelstelling is tegen 2030 de productie van halfgeleiders te verdubbelen. Dat zal leiden tot een wereldmarktaandeel van 20% en zo opnieuw een relatieve onafhankelijkheid van Chinese en Amerikaanse producenten.

Want tijdens de pandemie groeide de vraag naar chips explosief en sommige industriële sectoren (vooral videospellen en auto’s) kregen te kampen met een wereldwijde schaarste die niemand ontging. De verwachting is dat deze vraag zal blijven stijgen, want in veel sectoren zijn chips het basisbestanddeel van de meest geavanceerde technologieën, gaande van digitale gezondheidszorg over zelfrijdende auto’s tot nieuwe connectiviteitsvormen als 5G of later 6G.

Imec, met zijn ruim 4.000 m² grote hoogtechnologische lab, wordt beschouwd als een van de best presterende onderzoekscentra ter wereld op het vlak van chiptechnologie. Het ligt op kop qua onderzoek naar nieuwe en altijd krachtiger, beter presterende, kleinschaliger en energiezuiniger methoden voor de productie van chips.

Hoewel het Leuvense onderzoekscentrum vasthoudt aan zijn onafhankelijkheid doordat het nooit dwingende commerciële partnerschappen is aangegaan, staat het vandaag centraal in de grote ambities die Europa koestert.