Gent boven voor Erasmus-uitwisseling 2023!

04/05/2023

De Europese Commissie en vertegenwoordigers van verschillende internationale studentenverenigingen riepen op een conferentie in Roemenië in april de Universiteit Gent uit tot dé topbestemming om op Erasmus te gaan.

In 1988 werd Erasmus in het leven geroepen, een mobiliteitsprogramma waardoor studenten hoger onderwijs een deel van hun opleiding in een ander EU-land of in enkele andere Europese landen kunnen volgen. Aanvankelijk een schuchter initiatief, nu erg in trek. In totaal hebben tot nu toe zowat 12 miljoen mensen deelgenomen als student, of als leraar, docent of professor.

Internationale studenten doen hun voordeel met de goede samenwerking tussen hun verenigingen, de onderwijsinstellingen en de stedelijke overheid. Samen met de prima ontvangst en bijstand in prangende kwesties door de UGent, zoals huisvesting, levert die beste ervaring de Arteveldestad de gewaardeerde erkenning Erasmus Destination of the Year op. Want ook een kot vinden in Gent ligt voor internationale studenten niet voor de hand.

Jaarlijks telt de UGent 1.500 Erasmus-studenten. Vooral de Spanjaarden zijn sterk vertegenwoordigd, naast de Polen, Duitsers en Fransen. Ook kleinere landen als Zweden en Estland zitten duidelijk in de lift. Trouwens, de opleidingen hebben nog ruimte over en ook de stad kan extra studenten aan. Met de Erasmus-onderscheiding is de kans reëel dat het aantal uitwisselingen nog toeneemt. Gent versloeg in de finale Padua, Toulouse, Valencia en Wenen.