Coronavirus: ongeziene testcapaciteit

02/07/2020

De Universiteit van Luik heeft een testmethode uitgewerkt tegen corona die uniek is in de wereld. Op basis van een volledig geautomatiseerde en goedkope zelftestkit.

De nieuwe methode, die het aantal tests wil opvoeren, is mogelijk door alle procedurestappen te vereenvoudigen en te rationaliseren.

In de eerste plaats zal, in tegenstelling tot vandaag, het medisch personeel niet meer de test afnemen via een neuswisser. Vicerector Onderzoek aan de ULiège Fabrice Bureau: ‘Er is aangetoond dat voor detectiedoeleinden speeksel sterk gelijkt op neus- en keelvocht. De persoon kan in een aangepast buisje spuwen en zo een geschikt speekselstaal afleveren.’

De analyse van de stalen in het lab daarna is een delicater etappe. Dankzij deze nieuwe methode hoeft er ook geen medisch personeel meer rechtstreeks bij betrokken te worden. ‘Geautomatiseerde machines openen de buisjes en sturen ze door naar de dozen waar het virale RNA wordt geëxtraheerd’, gaat Fabrice Bureau door.

Deze detectiemethode gaat vanaf september 2020 in de regio Luik in, met 50 à 60.000 tests per dag. Maar het is de bedoeling dit uit te rollen over het hele land door voldoende capaciteit te ontwikkelen om één keer per maand de volledige bevolking te testen. Want een betere opvolging van de circulatie van het virus zou bij een nieuwe opstoot een tweede algemene lockdown kunnen voorkomen.