Een Belg gaat de ruimte in

24/11/2022

Raphaël Liégeois uit Namen is geselecteerd door het Europees Ruimteagentschap (ESA). Als opvolger van Dirk Frimout en Frank De Winne wordt hij de derde Belgische astronaut in de ruimtevaartgeschiedenis.

Bijna 23.000 kandidaten hebben gesolliciteerd naar de functie van beroepsastronaut bij de ESA. Na een lange selectieprocedure tekenden uiteindelijk slechts vijf kandidaten een contract voor deze felbegeerde baan. Een dergelijke kans doet zich ook niet elk jaar voor, want de vorige selectie vond plaats in 2009. Dit zegt veel over het uitzonderlijke karakter van deze benoeming van de Belg Raphaël Liégeois voor een baan als astronaut.

Als ingenieur en onderzoeker in de neurowetenschappen, opgeleid aan de Universiteit van Luik, gaf de 34-jarige Namenaar tot nu toe les aan de universiteiten van Lausanne en Genève, na in Singapore en de Verenigde Staten te hebben gewerkt.

Raphaël Liégeois is de opvolger van astronauten Dirk Frimout, de eerste Belg die in 1992 de ruimte inging, en Frank De Winne, die in 2002 en 2009 deelnam aan twee missies naar het internationale ruimtestation (ISS). Als directeur van het Europees Astronautencentrum in Keulen zal hij vanaf volgend voorjaar verantwoordelijk zijn voor de opleiding van de nieuwe rekruten.

Naast zijn buitengewone capaciteiten beschikt de Belgische winnaar ook over een sympathieke, empathische en charismatische persoonlijkheid, waardoor hij net als de Fransman Thomas Pesquet een belangrijke mediafiguur zou kunnen worden.

Raphaël Liégeois, die weet dat ruimte een belangrijk domein is voor België, is ongetwijfeld een bron van trots voor het hele land.