Belgische satellieten gaan onze hulpbronnen scannen

13/07/2020

ScanWorld gaat doen wat de naam zegt: geregeld de aarde, meer bepaald haar natuurlijke hulpbronnen, observeren. Ten behoeve van de landbouw, de bosbouw of projecten om vervuiling aan te pakken.

Het Belgische ruimtevaart- en softwarebedrijf Spacebel en de Société régionale d’Investissement de Wallonie (SRIW), de Waalse investeringsmaatschappij, zetten samen een bedrijf op dat werkt aan een constellatie van zogeheten hyperspectrale satellieten die de natuurlijke hulpbronnen op aarde moeten observeren. Het nieuwe project heet ScanWorld. Het is de bedoeling dat binnen 3,5 jaar een vijf- à tiental geavanceerde observatiesatellieten uitgerust met de nieuwste camera’s vanop 600 km hoogte in een baan om onze planeet beelden opleveren in een groot aantal spectrale banden, een beetje te vergelijken met de scanner in onze medische beeldvorming. Het land- en bosbouwbeheer en ook de aanpak van vervuiling zouden baat hebben bij die technologie.

Projectleider van ScanWorld, Guerric de Crombrugghe, legt uit: ‘Onze gegevens zullen bruikbaar zijn voor toepassingen als droogtewaarschuwingen, bij plantenziektes, irrigatieproblemen. Erg korte herhaalde hyperspectrale scans onthullen informatie die met het blote oog niet te zien is, nog voor de boer ze waarneemt.’

ScanWorld wordt de eigenaar en de beheerder van de constellatie en van de beelden en zal ze ook commercialiseren.