Belgische onderzoekers ontdekken hoe klimaatverandering de seksualiteit van vlinders beïnvloedt

19/01/2023

Een team van Belgische onderzoekers heeft de effecten van de klimaatverandering op de seksualiteit van vlinders ontdekt.

Vlinders zijn in staat hun seksuele voorkeur aan te passen door aangeleerd gedrag, zo heeft een team onder leiding van UCLouvain-professor Caroline Nieberding ontdekt.

Het onderzoek van Nieberding en haar team, dat samenwerkte met Bertanne Visser van de Universiteit van Luik (ULiège), is om verschillende redenen belangrijk. Hoewel het impliceert dat insecten in staat zijn complexe dingen te leren, is er iets verontrustenders aan de hand.

Deze adaptieve eigenschap zou namelijk het uitsterven van vlinders kunnen versnellen, aldus de Belgische onderzoekers. De Bicyclus anynana-vlinder bijvoorbeeld, die in Afrika leeft, is zich gaan ontwikkelen tot twee heel verschillende vormen, afhankelijk van de vraag of ze zich in het warme of het koude seizoen ontwikkelen.

Normaal gesproken zouden de vrouwelijke vlinders zich het liefst voortplanten met de mannetjes die in het droge seizoen zijn geboren, omdat ze ervoor zorgen dat de vrouwtjes meer eieren produceren en hun vrouwtjes langer leven. Met stijgende temperaturen is er echter het risico dat de vrouwtjes leren paren met degenen die in het regenseizoen zijn geboren - degenen die minder eieren produceren --, waardoor het risico op uitsterven toeneemt.

De onderzoekers kweken de Bicyclus anynana van het warme seizoen om de experimenten onder gecontroleerde omstandigheden te kunnen voortzetten.

Laten we de inspanningen van dit team van Belgische wetenschappers toejuichen!