Belgica II te water gelaten

11/03/2020

Het toekomstige Belgische onderzoeksschip van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) is te water gelaten. Binnen enkele maanden vervangt het de RV Belgica, na 35 jaar dienst.

De plechtige tewaterlating vanop de scheepswerf in het Spaanse Vigo had plaats in het bijzijn van de verschillende projectpartners, namelijk Defensie, Federaal Wetenschapsbeleid en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Het schip wordt nog verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur. Eind 2000 is de oplevering gepland.

Met zijn 70 m lengte wordt het ruimer maar het wordt ook geavanceerder, milieuvriendelijker en stiller dan zijn voorganger, de RV Belgica. De modernste wetenschappelijke apparatuur garandeert meer ruimte voor de onderzoekers. Het zal ongeveer 300 dagen per jaar de zeeën doorkruisen.

De Belgica II, eigendom van de Belgische staat, staat ten dienste van Federaal Wetenschapsbeleid en het operationele beheer komt in handen van het KBIN, in samenwerking met het ministerie van Defensie.