Oshin Derieuw, eerste Belgische boksster die zich plaatst voor de Olympische Spelen

06/07/2023

Dankzij haar succes op de Europese Spelen is Oshin Derieuw zeker van deelname aan de volgende OS van Parijs in 2024.

In de Nowy Targ Arena, een 100-tal km ten zuiden van het Poolse Krakau, won Oshin Derieuw haar kwartfinale met 3-2 tegen de Franse Émilie Sovinco. De zege levert haar een olympisch ticket op in de gewichtsklasse tot 66 kg, waar vier quota voor Parijs 2024 werden toegekend tijdens deze Europese Spelen 2023.

Zij plaatste zich als eerste Belgische boksster ooit voor de Olympische Spelen. De laatste mannelijke Belgische bokser die deze eer te beurt viel, was Abdelkader Wahabi op de OS van Barcelona 1992.

De 36-jarige uit het West-Vlaamse Kuurne zorgt dus voor een emotionele historische primeur. ‘Ik droom hier al van sinds ik ben beginnen boksen,’ herinnert ze zich in een apetrots gesprek wanneer ze de ring verlaat. ‘Ik heb heel wat hoogtes en laagtes gekend. Ik ben o zo gelukkig dat ik mijn droom waarmaak. Die vergt heel wat opofferingen. De Olympische Spelen, da’s zo waardevol. Ik dacht dat het me niet zou lukken, maar niets is onmogelijk. Ik wil dat iedereen dat onthoudt.’

Een mooie boodschap van de vrouw die pas als 20-jarige is beginnen boksen, nadat ze met een vriend mee naar de training was gegaan. Een beslissing die zowel haar persoonlijke als sportieve leven heeft veranderd. Want naast boksen is de Belgische blijven werken en heeft ze zelfs een eigen bedrijf opgericht, Be Your own Legend, om haar ervaringen te delen en zij die menen er de middelen niet voor te hebben aan te moedigen hun dromen waar te maken.

In België wordt boksen hoe langer hoe meer iets voor vrouwen, denk maar aan de wereldtitel van Femke Hermans.