België heeft geschitterd op Olympische Winterspelen

23/02/2022

Winnaar in het snelschaatsen Bart Swings liet België als nooit tevoren schitteren in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. Het keerde uit Peking terug met twee medailles en zes ereplaatsen.

Bart Swings was getipt als favoriet in het olympische onderdeel snelschaatsen, ook massastart genoemd, waarbij de schaatsers in groep 16 ronden op een baan van 400 m afleggen. Met zijn Europese kampioenstitel op zak huiverde de Leuvenaar niet voor de wereldconcurrentie. Na een adembenemende strijd tegen de Zuid-Koreanen Jae Won Chung en Seung Hoon Lee en de Amerikaan Joey Mantia deed onze landgenoot na 6,4 km schaatsen iedereen in het zand bijten.

Een historische prestatie! De laatste Belgische medaille dateert van 1948, toen Micheline Lannoy en Pierre Baugniet kunstschaatskampioenen werden op de Winterspelen van Sankt Moritz. Bart Swings brengt ook als eerste Belgische atleet twee medailles mee van de Olympische Winterspelen, want op de vorige editie in Pyongyang (Zuid-Korea) won hij zilver.

Globaal heeft de Belgische delegatie nooit eerder zo’n puike resultaten behaald. Want naast het goud van Bart Swings heeft Hanne Desmet het gepresteerd, ook al in het snelschaatsen, zich op het derde trapje van het podium te hijsen tijdens de finale van de 1.000 m shorttrack. Het is beide Belgische atleten ook gelukt respectievelijk twee en drie keer in de top 8 te klimmen van andere disciplines waar ze aan meededen. Laten we evenmin de mooie 8e plaats van Loena Hendrickx in het kunstschaatsen vergeten, voor haar een erg gewild olympisch diploma in de wereld van de sport.   

Trots mogen onze atleten al ambitieuze plannen koesteren voor de volgende Olympische Spelen van 2026 in het Italiaanse Milaan en Cortina d’Ampezzo.